LA JORNADA.2

8 de desmbre de 2012
Artés, 20ena Copa del Sarau Artesenc


Crónica: Alex Coca


El pavelló d’esports d’Artés acollí el dia 8 de desembre el Sarau Artesenc. A les 11.30 del matí començà aquest amb el concurs de colles sardanistes en  la modalitat lliure.
Un total d’11 colles ompliren la pista desfilant amb el galop d’entrada interpretat per la cobla Sant Jordi que ens acompanyaria al llarg de  tot el concurs. Una vegada presentades totes les colles, començà la 1a sardana amb les colles grans i juvenils. Els seguien les colles alevins i veteranes.
 
concurs d'Artés / Imatge: Amunt i Crits 
Entre tanda i tanda sonà la sardana revessa que, com ja es tradició a Artés, no va ser resolta per cap colla. 
Una vegada acabades les sardanes de lluïment, tocaren la sardana de germanor i acte seguit van tornar a desfilar les colles en formació seguint el galop de sortida.
En les classificacions, encapçalen els podis les colles “del Bon rotllo” en categoria de grans, Joventut Sardanista, en veterans, Brots del Cim, en la categoria juvenil i Petits dansaires del Penedès en categoria aleví.
La tarda va ser amenitzada amb una doble audició de sardanes a càrrec de les cobles Sant Jordi – Ciutat de Barcelona i La Principal de la Bisbal. El pavelló feia goig ja que estava ple de gom a gom.
Una vegada acabada aquesta doble ballada, l’orquestra Meravella va satisfer els assistents amb un dels seus concerts.
Una diada plena de sardanes i sentiment català que, gràcies als Amics de la Sardana d’Artés, tots vam poder gaudir.
 
Colla Del bon rotllo / Imatge: Amunt i Crits
 


________________________________________________________________________


24 de novembre de 2012
Mollerussa, Final del Campionat Nacional de Punts Lliures


Crónica: Felip Vallejo
Imatges: Enric CapdevilaGran nit la que vam poder viure dissabte  a Mollerussa. Malgrat el poc temps que va tindre l’Agrupació Sardanista per preparar l’esdeveniment, l'esforç esmerçat va fer que gaudíssim d'un bon espectacle malgrat algunes deficiències  remarcables.
Dies abans es va publicar un dossier molt complert del desenvolupament del concurs, amb el programa, la ubicació, la recepció de les colles, els vestuaris, servei de bar, etc. Anteriorment, ja s’havia fet una roda de prensa on es presentava als mitjans de comunicación l’acte a celebrar.
Els pavellóns firals de Mollerussa és una infraestructura molt complerta.  El primer pavelló estava habilitat com a  sala de recepció de les colles  amb taules, cadires i un servei de bar. D’aquí s’accedía als vestuaris i serveis per una banda  i al pavelló principal on es desenvolupà la competició. Un escenari amb una gran pantalla al darrere presidia  la pista amb una  bona il.luminació i un gran equip de so, en substitució de la música en viu.  Es feia evident la falta d’una gradería a l’entorn de la pista per acollir el més d’un miler de persones que assistiren a l’espectacle i poguessin seguir   correctament l’actuació de les colles.
Presentació de la colla Estol-Espígol 

Puntualment va començar  a les 10 de la nit amb la presentació  individual de les 19 colles participants. Les colles entraren a pista  començant per les que havien escollit el galop tradicional seguides per les colles que es presentaven amb  una coreografia específica. Pop, salsa, samba, étnica i tradicional catalana, foren les músiques més coreografiades per les colles amb temàtiques tant variades com el món olímpic (Tarragona Dansa), la Festa dels Supers  (Xamosa), el conte del soldadet de plom (Mirant al Cel), la sardana (Estol-Espígol)- guanyadora del premi a la millor presentació-, etc.
Colla Trapelles
A continuació començà la competició oficial amb  10 colles a pista repartides  en les categories aleví, juvenil i veterans.  La sardana a coreografiar fou ,  Atractiva , de Francesc Juanola.  
Seguidament, les 9 colles grans entraren a pista per ballar  Escalenca, de Pere Mercader. En aquesta primera part amb sardanes ,podriem dir clàssiques, podiem intuir el que podriem veure en les tandes finals, amb sardanes menys  convencionals i amb una gran qualitat en la  composició que obligarien a les colles a donar el millor de sí mateixes amb unes coreografíes que de ben segur no van ser gens fàcils tant de montar com de ballar.

Colla Aires gironins
Terra de cavallers, d’Enric Ortí va ser l’elegida per les colles alevins, juvenils i infantils i Mataró, Ciutat Pubilla, de Marc Timón, per les grans. En aquestes dues tandes es va poder veure un gran treball previ de les colles que tal com preveiem ens van oferir un espectacle de gran qualitat.
 
Una falla en el subministrament elèctric va ser la protagonista de la vetllada per uns minuts. Era l’última tirada de la segona sardana per les colles grans. Afortunadament es va poder resoldre en poca estona i les colles van reprendre l’actuació a partir del contrapunt.
FI DE FESTA I LLIURAMENT DE PREMIS
Colla Mare Nostrum
Ja finalitzada la competició arribà l’hora de treure’s els nervis de sobre amb la sardana de germanor amb un petit joc  , on les colles canviaven de lloc al llarg de la sardana sense trencar l’armonia visual.
Seguidament,  Mollerussa, encapçalada pel seu alcalde i seguit d’una representació de les entitats culturals i esportives de la ciutat, es va presentar al públic assistent. Els gegants i grallers del Casal l’Arreu, el grup de percussió Tabalats , els bastoners, l’esport,  l’Agrupament escolta, els vestits de paper, ....… conformaren aquesta mostra cultural de la ciutat.  Mentrestant els nervis anven tornant   als dansaires, davant d’una espera excessivament  llarga.
 
Colla Xàldiga
Finalment arribà la lectura de les classificacions i el lliurament dels trofeus.
L’acte acabà amb la ballada per part de les colles campiones de la sardana final en un format de 1 curt i un llarg.
 
       
 
 
 
CAMPIONA 2012 ALEVÍ: TRAPELLES, de Sabadell
sots-campiona: XERINOLA, de Tarragona
CAMPIONA 2012 JUVENIL: XÀLDIGA, de Barcelona
sots-campiona: CABIROLS, de Sabadell
CAMPIONA 2012 VETERANS: AIRES GIRONINS, de Girona
sots-campiona: TOC DE DANSA, de Tarragona
CAMPIONA 2012 GRANS: MARE NOSTRUM, de Barcelona
sots-campiona: VIOLETES DEL BOSC, de Barcelona
                                                                    
 
 
___________________________________________________________________________________________ 
18 de novembre de 2012
Valls, Final del Campionat Nacional en colles juvenils, infantils i alevins
Crónica i imatges: Felip Vallejo

La pluja del cap de setmana va tornar a desplaçar el concurs cap a la sala Kursaal. La diada competitiva, acompanyada pels actes festius, que sempre ens prepara la Unió d'Anelles de la Flama, va quedar força deslluïda per les pròpies limitacions de l'espai.
La cercavila commemorativa del 40è aniversari de l'entitat vallenca quedava anul·lada i tots els membres de l'entitat amb el bestiari festiu eren convocats al Kursaal. Malgrat les dificultats pròpies del canvi d'ubicació, a les 12 en punt els trabucaires donaven l'entrada a la cobla Contemporània per encetar el galop de presentació de les colles.
 
LA COMPETICIÓ
Cap sorpresa al campionat infantil, la colla Petits Tarragona Dansa mostrà un nivell de ball superior a les seves rivals, assolint  primer lloc en les dues sardanes, seguida de Guspira i Petits Galzeran per aquest ordre.
En juvenils, Antaviana Jove, seguint amb la línia ascendent dels últims concursos, es posà al capdavant en les dues sardanes, empatada amb Xàldiga en la primera i en solitari en la segona. El tercer lloc fou per Cabirols en les dues sardanes. A la segona meitat de la taula, Montgrí 2000, Joves Dansaires i Somni s’intercanviaren els llocs entre elles.
Difícil la classificació en alevins, degut principalment a l’elevat nombre de colles participants, un total d’onze. A primer cop d’ull es podien entreveure tres grups de colles segons el seu nivell i les classificacions de les sardanes confirmen aquesta apreciació. Trapelles i Trèvol s’intercanviaren el primer lloc, Xerinola i Xamosa el tercer, Terrabastall i Petits Laietans el cinquè, Petits Amunt i Crits i Montgrí mini, el setè, Petits Vilanovins i Escarlata el novè i tancant la taula en les dues sardanes, Quitxalla Galzeran.  
Paral·lelament, les colles de competició lliure ballaven en l’altre meitat del recinte.  Les guanyadores foren: Petits Albada, de Valls, alevins, Tarragona Dansa, en grans i Toc de Dansa, veterans, ambdues de Tarragona. 
 
LA FESTA
 
Un cop acabada la competició oficial arribà l’hora de la festa i la celebració. Començà amb una sardana ballada per tots els membres de l’UAF i el seu bestiari com a cloenda del 40è aniversari de l’entitat vallenca, organitzadora del concurs. Seguidament les colles ballaren la tradicional sardana de germanor  juntament amb tot el bestiari i un cop finalitzada, es va donar pas, al galop més boig de l’any  amenitzat per la cobla més festiva, la Contemporània.  


EL MINUT DE GLÒRIA
Com ja és tradició a Valls, després de fer públiques les classificacions del concurs, s'anuncien les noves colles campiones de les tres categories protagonistes de la jornada que reben un trofeu de reconeixement de l’entitat organitzadora i l’aplaudiment de tots els assistents:

       CAMPIONA 2012 JUVENIL: XÀLDIGA, de Barcelona
CAMPIONA 2012 INFANTIL: PETITS TARRAGONA DANSA, de Tarragona
            CAMPIONA 2012 ALEVÍ: TRAPELLES, de Sabadell

L’ANÈCDOTA
L’anècdota de la jornada es va produir en la lectura de la classificació de la segona sardana dels juvenils que donava un 4t lloc a la Xàldiga, a conseqüència, segons  l’Àrea de Campionat,  d’una errada en la documentació. La diferència de punts amb les colles perseguidores no va posar en perill en cap moment el Campionat pels barcelonins però va fer que no fruïssin com és mereixen el títol aconseguit.________________________________________________________________________________________

11 de novembre de 2012
Balaguer,  Jornada Final del Campionat Nacional en colles grans i 12ena i última del Campionat de la Terra Ferma 


Felip Vallejo

Un gran espectacle és el que  va poder veure el nombrós públic que s'atançà diumenge al matí  al Mercadal de Balaguer. Les 42 colles participants ompliren la plaça amb les seves anelles ballant al só de la cobla Sant Jordi-Ciutat de Barcelona, una de les millors cobles del país.

Mare Nostrum, campiona de Catalunya 2012  en categoria absoluta
 
Només li calia guanyar en una sardana i va aconseguir el triomf en les tres. Així es va proclamar campiona 2012 la colla Mare Nostrum, que ho feia  per tercera vegada consecutiva.
Colla Violetes del Bosc / Imatge: Enric Capdevila 
La segona posició al concurs i sots-campiona de Catalunya ha estat la també de Barcelona Violetes del Bosc a 6 punts de la primera.
El tercer lloc ha estat més disputat, Maig l'aconseguit en la primera sardana i Tarragona Dansa en les dues restants. Malgrat això, en la classificació general, els tarragonins no han aconseguit arrabassar-li, conformant-se amb la quarta posició. El 5è lloc i tancant la Final A ha estat per la colla Encís, de Manlleu.

En la Final B, del 6è al 10è lloc,  Mans amigues  ha assolit el primer lloc en les dues primeres sardanes i el segon en la tercera a favor de la Mirant al Cel, que havia quedat segona en les anteriors.
Els sitgetans de la Blanca Espurna, amb tres tercers han superat en la classificación general a la Riallera que venia a Balaguer només amb 2 punts d'avantatge assolint el 8è de la general per davant dels vigatans i Dolç Infern 9è i 10è respectivament.
 
Les colles del Grup Sardanista Montserrat dominen en lluïment i Estol-Espígol guanya en Punts Lliures en el Campionat de la Terra Ferma
 
    Colla Estol-Espígol / Imatge: Marc Rovira
 En el Campionat lleidetà les posicions en lluïment ja venien tancades a Balaguer. Dolç Infern, en grans, Guspira en infantils i Escarlata en alevins, les tres del lleidatà Grup Sardanista Montserrat, son les campiones 2012 del certamen de la Terra Ferma. En Punts Lliures,  els agramuntins amb el triomf de diumenge per davant de la Dolç Infern, s'han proclamat de nou campions d'aquesta modalitat esportiva.

_____________________________________________________________________________________


1 de novembre de 2012
Girona, 5ena Jornada del Campionat Nacional en colles grans i 10ena i última del Territorial gironí

Felip Vallejo


                                                                                                                      Colla Violetes del Bosc  / Imatge: Felip Vallejo


Finalment han estat 34 les colles que s’han desplaçat a la capital gironina per participar en la 72ena edició del tradicional concurs de fires, un concurs ineludible pel sardanisme de competició nacional.
En el Campionat Nacional, les classificacions han estat les mateixes en les tres sardanes de la competició. La colla Violetes del Bosc ha assolit el primer lloc, amb permís de la Mare Nostrum que tenia jornada de descans,  seguida de Maig i Tarragona Dansa. El quart lloc ha estat per Mans amigues, resultat que no ha estat suficient per superar a la classificació general a l'Encís, que també descansava. La segona mitat de la taula l’encapçalat Mirant al Cel seguida de Blanca Espurna, Riallera i Dolç Infern per aquest ordre.   
La última jornada del campionat gironí no ha portat cap sorpresa i la Mans amigues i Claror de Goges han continuat amb el seu frec a frec, en els primers llocs de la taula, amb un  empat en la primera sardana i triomf de Mans amigues en la segona. El tercer lloc ha estat per Continuïtat en les dues sardanes i Banyoles , Celístia i Cors Joves s`han alternat en els llocs del quart al sisè. Ha tancat la taula en les dues ocasions la colla de Ceret Iris.
En les altres categories Il.lusions, en alevins, Estel de les Gavarres, en infantils i Aires gironins en veterans han completat el palmarés.  La colla juvenil Montgrí 2000, única participant en aquesta categoria del campionat, s'ha enfrentat a les colles Xàldiga i Antaviana Jove, on ha guanyat  la barcelonina, seguida d’Antaviana Jove i Montgrí 2000 per aquest ordre.

Com és habitual en els concursos gironins vàrem poder gaudir dels galops de fantasia oferts per les colles Montgrí mini, Montgrí 2000 i Aires gironins, i dels punts lliures amb les colles Xàldiga, Dolç Infern, Montgrí 2000  i Maig.

                                                                                                                              Colla Montgrí 2000 / Imatge: Felip Vallejo

A l'espera de saber com queden les classificacions finals del campionat, les colles més ben situades, en principi, per a proclamar-se campiones d'aquest certamen són les Cassanenques Mans amigues, Il.lusions, i Estel de les Gavarres  en les categories gran, alevins i infantils respectivament, i Aires gironins, en la categoria de veterans. La colla Montgrí 2000 és l'unica participant en juvenils.

_____________________________________________________________________________________28 d'octubre de 2012
Bellvís, 11ena Jornada del Campionat de la Terra Ferma

Marc Rovira
Responsable de comunicació
www.sardalleida.org
comunicacio@sardalleida.org

 La colla Dolç Infern, a un pas del Campionat
En el concurs de Bellvís, el darrer abans de la final de Balaguer, la colla Estol-Espígol d’Agramunt s’ha mantinugt en la segona posició


                                                                                                                                                                  Imatge: Marc Rovira

A només quinze dies de la final del Campionat de colles  sardanistes de la Terra Ferma, la colla  Dolç  Infern  de Lleida ha tornat a demostrar la seva vàlua en el  concurs de colles de Bellvís, que s’ha celebrat aquest diumenge en el marc de la festa major de la  població. La colla de Lleida ha quedat  una altra vegada en la  primera posició d’una competició que també ha servit per consolidar la segona  posició de la colla Estol-Espígol  d’Agramunt. La colla  local, Xalem, ha  quedat en tercera  posició, seguida de  la  Verge del  Miracle de  Balaguer, la  Somni  de Lleida, la Font de Valldans  de Ponts, la Sol Ixent de Vilanova de Bellpuig, l’Encara hi som de Vilanova ila Geltrú (que ha ballat com a colla convidada), la Brut Natura  de les Borges Blanques, la Ferma de Ponent de Bellpuig  i la Jovencells de Cervera. 

                                                      Imatge: Marc Rovira
En la categoria de punts lliures, la Dolç Infern també ha estat la guanyadora, seguida de l’Estol-Espígol d’Agramunt, la Somni de Lleida i la Brut Natura de les Borges Blanques. En les categoria d’alevins, les dues colles del Grup Sardanista Montserrat, l’Escarlata i la Dimoniets, s’han imposat per aquest ordre als Petits Vilanovins de Vilanova i la Geltrú, mentre que en infantil, els del Garraf Geltrunenca, han guanyat als Demà Jovencells de Cervera. El de Bellvís ha estat el penúltim concurs de la temporada. D’aquí a quinze dies, els sardanistes de Ponent tenen la darrera cita amb la competició a Balaguer, on a banda d’aquest final del Campionat de colles sardanistes de la Terra Ferma, és l’últim concurs del Bàsic d’Honor. 


_____________________________________________________________________________________________________________


21 d'octubre de 2012
Triple Jornada amb 2 concursos de competició oficial i 1 de lliure


Únic dia de la temporada  que ens trobem amb aquesta situació: 3 concursos dins la mateixa franja horària. A Terrassa  s'ha disputat la penúltima jornada dels Campionats Nacionals en categories infantil i juvenil, Preixana rebia a les colles de la seva demarcació en la 10è concurs del Campionat de la Terra Ferma i Banyoles, en plena Festa Major, acollia la tradicional competició de colles  hores abans de la de cobles de la tarda. 
Terrassa, 3era Jornada dels Campionats Nacionals Infantil i Juvenil


25 colles s'han aplegat a la 64ena  edició del concurs terrassenc, un dels més antics de les comarques barcelonines, enguany inclós en el circuit del Campionat Nacional Infantil i Juvenil.

Colla Petits Tarragona Dansa / Imatge: Enric Capdevila
En la categoria infantil, Petits Tarragona Dansa han recuperat el lideratge en solitari que varen perdre a Cornellà, en detriment dels lleidatans Guspira que retornen a la segona posició. Tanca la taula els rubinencs Petits Galzeran que encara no han pogut superar en cap sardana als seus contrincants. 
Pel que fa als juvenils, els sabadellencs Cabirols han vist com es complicava la seva lluita pel títol en veure's superats en una sardana per l'Antaviana Jove. Els de Tordera, després de la seva absència a Cornellà, han retornat lluitant per la segona plaça, després d'un inici del campionat més fluix. Les tres últimes plaçes segueixen sense definir-se en un ball de posicions entre Somni, Montgrí 2000 i Joves Dansaires.

CLASSIFICACIONS GENERALS DEL CONCURS

CAMPIONAT NACIONAL INFANTIL


LLOC
COLLA
POBLACIÓ
PUNTS
1
Petits Tarragona Dansa
Tarragona
6
2
Guspira
Lleida
12
3
Petits Galzeran
Rubí
18


CAMPIONAT NACIONAL JUVENIL 
1
Xàldiga
Barcelona
7
2
Cabirols
Sabadell
13
3
Antaviana Jove
Tordera
17
4
Montgrí 2000
Torroella de M.
27.5
5
Somni
Lleida
28.5
6
Joves Dansaires
El Vendrell
33

COMPETICIÓ LLIURE
LLOC
   COLLA
LOCALITAT
PUNTS
ALEVINS
1
TRAPELLES
Sabadell
9
2
TERRABASTALL
St. Vicenç dels Horts
18
3
PETITS AMUNT I CRITS
Terrassa
20
4
PETITS LAIETANS
Barcelona
21
5
XAMOSA
Barcelona
26
6
XERINOLA
Tarragona
36
7
QUITXALLA GALZERAN
Rubí
39
VETERANS
1
RESSÒ
Sabadell
6
2
DANSAIRES DE MAIG
Barcelona
12
3
SEMPRE LAIETANS
Barcelona
19
GRANS
1
MARE NOSTRUM
Barcelona
6
2
HORITZÓ
Barcelona
12
3
MIRANT AL CEL
Sabadell
18
4
GALZERAN
Rubí
24

www.uniodecolles.cat
Preixana, 10ena  Jornada del Campionat de la Terra Ferma

9 colles han participat en aquest concurs. En categoria gran i amb l'absència de Dolç Infern, la guanyadora del concurs ha estat Estol-Espígol, seguida de Xalem i Sol Ixent en el podi. Verge del Miracle, Ferma de Ponent, empatada amb Jovencells, i Brut Natura han tancat per aquest ordre la taula. Escarlata en alevins i Demà Jovencells en infantils han estat les úniques participants en les seves categories.
Informació facilitada per Àngel Alzina.


_________________________________________________________________________________


14 d'octubre de 2012
El Vendrell, 3ª Jornada del Campionat de les Comarques Tarragonines


                                      Imatge: Tarragona Dansa
Últim dels tres concursos del cap de setmana llarg que hem gaudit aquests dies.
12 colles han participat en aquest concurs de llarga tradició a la vila del Vendrell amb una trajectòria de 38 anys.
Xerinola, en alevins, Petits Tarragona Dansa, infantils, Joves Dansaires, juvenils, Dansaires del Penedès, grans i els veterans de Toc de Dansa han conformat el palmarés del concurs.__________________________________________________13 d'octubre de 2012
Verdú, 9ena Jornada del Campionat de la Terra Ferma


Felip Vallejo

Després d'un any de no celebrar-se, la vila urgellenca ha recuperat el concurs sardanístic que s'emmarca dins la Festa de la verema i el vi.  
Colla Blanca Espurna / Imatge: Felip Vallejo
A més de les colles de la demarcació es va comptar amb la participació dels sitgetans de la Blanca Espurna, que assoliren  la primera posició de la classificació en la categoria absoluta, per davant dels lleidatans Dolç Infern i Estol-Espígol d'Agramunt, segons i tercers respectivament.
Les colles lleidatanes Guspira i escarlata s'imposaren en les categories infantil i aleví respectivament.
En la sardana de punts lliures Dolç Infern ha tornat a quedar per davant de Estol-Espígol, en un campionat molt disputat.
Un concurs molt entranyable que ha comptat amb un gran suport del poble de Verdú  amb la seva assistència a la plaça Major durant tot l'acte.


_________________________________________________________

12 d'octubre de 2012
Manlleu, 5ena i última Jornada del Campionat de Catalunya de  veterans

"Un concurs celebrat en 12 d’octubre que s’assemblava molt més a un 11 de setembre."


Àlex Coca
Imatges: Enric Capdevila


Eren aproximadament les 10.30 quan les colles sardanistes van arribar a Manlleu per dur a terme la final de del campionat de Catalunya en categoria de veterans. No hi havia cap dubte que el concurs no es podria celebrar a la Plaça de Fra i Bernadí degut a les condicions meteorològiques. No obstant, aquesta final no serà fàcil d’oblidar. A les 11.30 les colles van començar a presentar-se formant el galop d’entrada. Les colles van omplir aquesta presentació amb estelades. El primer de tot, després del galop va ser la revessa. Les colles grans, juvenils i veterans lliures començaven la competició amb la primera sardana. Basic veterà, infantils i alevins ballaven 2a i 4a sardana. Una estelada gegant va acompanyar les colles durant la seva ballada.  Una vegada acabades les sardanes de lluïment, va tenir lloc la sardana de punts lliures. Després de tot, un Cant de la Senyera va sonar, tocat per la cobla Bisbal Jove, va acompanyar les colles i, entre l’Encís i la Romaní van agafar l’estelada central i la van passejar pel recinte fins fer-la sortir. 
Arriba el moment més esperat de tots. La colla Toc de Dansa es fa amb el concurs i així es converteix en campiona del campionat de Catalunya. Pel que fa a colles lliures, van quedar primeres: Encís, en categoria grans, Trèvol, com alevins, Petits Tarragona Dansa en infantils, Xàldiga en categoria juvenil i Arrels de dintre el bosc en categoria de veterans lliures. En punts lliures van assolir el podi Encís, Xàldiga i Xamosa en categoria de grans, juvenils i alevins respectivament.
Colla Toc de Dansa, Campiona 2012

Cal fer notar que dues “seleccions catalanes”, com els diuen en alguns mitjans, van participar en el concurs. Amics de diferents colles van decidir reunir-se i ballar en un concurs de colles sardanistes. Una d’elles va ser Internacional, que va quedar en 3a posició, i l’altra Gelazzo, que quedà 6a classificada.
Un concurs celebrat en 12 d’octubre que s’assemblava molt més a un 11 de setembre.
Només em queda donar l’enhorabona a la colla Toc de Dansa com a vencedora del concurs i del campionat de Catalunya.

 _____________________________________________________________________________________


7 d'octubre de 2012

Cornellà de Llobregat, 2ª Jornada del Campionat de Catalunya de colles Infantils i Juvenils i 4ª Jornada del Campionat de veterans


Felip Vallejo
Imatges: Enric Capdevila
Un any més Cornellà de Llobregat ha aplegat una vintena de colles al ja tradicional concurs de colles que enguany ha arribat a la 34ena edició.
En el campionat de veterans, la tarragonina Toc de Dansa, en una ballada en que ha mostrat una gran confiança en sí mateixa, ha assolit el primer lloc en les dues sardanes de la competició. Fet que la col·loca en una posició privilegiada de cara a l'últim concurs del campionat, el divendres vinent a Manlleu.
La colla Sabadell, no convenç i amb un segon empatat i un tercer lloc s'allunya del lideratge amb una diferència de 4 punts en la classificació general. Roques Blaves d'Esparreguera segueix viva en la lluita pel segon lloc empatant amb la Sabadell en la primera sardana i superant-la en la segona. La sabadellenca Ressò es queda amb el quart lloc a les dues sardanes i tancant la taula els barcelonins Dansaires de Maig.
En Juvenils, Xàldiga amb un ballar molt segur supera a Cabirols, assolint el primer lloc en les dues sardanes. Amb l'abscència d'Antaviana Jove, Somni, Joves Dansaires i Montgrí 2000, es disputen els tres últims llocs de la classificació amb una diferència clara amb les dues primeres.
Finalment, en Infantils, el desencert en el repartiment en les dues sardanes de Petits Tarragona Dansa els desplaça del primer lloc en un concurs que tenien guanyat amb claretat amb una gran diferència respecte a les altres dues colles, Guspira i Petits Galzeran.

Ja en la competició lliure, Trapelles en alevins, La Lira Vendrellenca en veterans i Maig i Horitzó empatades en grans, han conformat el palmarés del concurs.


Cassà de la Selva, 9ena Jornada del Campionat Gironí

Entrem a la recta final del Campionat on les colles de Cassà de la Selva dominen les primeres posicions de les categories aleví, infantil i gran del la classificació general. La categoria de veterans està liderada per la gironina Aires gironins i  la juvenil per l'única participant la Montgrí 2000. 

CLASSIFICACIONS DEL CONCURS

INFANTILS

LLOC

COLLA

POBLACIÓ

PUNTS

1

ESTEL  DE  LES  GAVARRES

CASSÀ  DE  LA  SELVA

6

2

MEDITERRÀNIA  JOVE

FIGUERES

12

3

CERETANE

CERET

18

ALEVINS

LLOC

COLLA

POBLACIÓ

PUNTS

1

IL.LUSIONS

CASSÀ  DE  LA  SELVA

6

2

MONTGRÍ MINI

TORROELLA  DE  M.

12.5

3

BELLUGUETS

FIGUERES

19.5

4

PETITS CERETANS

CERET

22

 GRANS

LLOC

COLLA

POBLACIÓ

PUNTS

1

MANS    AMIGUES

CASSÀ  DE  LA  SELVA

9

2

CLAROR  DE  GOGES

BANYOLES

10.5

3

CONTINUÏTAT

TORROELLA  DE  M.

17.5

4

BANYOLES

B ANYOLES

25

5

CORS JOVES

OLOT

33

6

CELÍSTIA

CASSÀ  DE  LA  SELVA

34

7

IRIS

CERET

40

 VETERANS

LLOC

COLLA

POBLACIÓ

PUNTS

1

AIRES  GIRONINS

GIRONA

6

2

TORROELLA

TORROELLA  DE  M.

15

3

AMICS  DANSAIRES

CASSÀ  DE  LA  SELVA

21

4

EXHORTACIÓ

BANYOLES

29.5

5

TRAMUNTANA

FIGUERES

36

 GALOP  DE  FANTASIA

LLOC

COLLA

POBLACIÓ

PUNTS


INFANTILS1

ESTEL DE LES GAVARRES

CASSÀ DE LA SELVA

3

2

MEDITERRÀNIA JOVE/BELLUGUETS

FIGUERES

6


VETERANS1

AIRES  GIRONINS

GIRONA

3


__________________________________________________________________________________________________________________


30 de setembre de 2012
Sitges, 1ª Jornada del Campionat de Catalunya de colles Infantils i Juvenils

 

Felip Vallejo
Sitges


                                                                                                                      Imatge: Toni de Miguel

Un any més, Sitges ha obert aquest diumenge  el Campionat de Catalunya en les categories infantil i juvenil.  Emmarcat dins les Festes de Santa Tecla,  ha celebrat la seva 24ena edició en un  concurs especialment dedicat als joves dansaires, però amb l'iincentiu del Trofeu Vila de Sitges en la categoria absoluta de la competició. 
Amb la ja tradicional baixada de les escales de la Punta, les  31 colles participants han fet cap a l'emblematica plaça de La Fragata, donant pas a l'inici del concurs. Al capdavant el  Drac Petit de Sitges, seguit pels Gegants de La Vall i la colla de grallers Maricel. A les 6 en punt doncs, les colles han entrat a la plaça amb el galop de presentació interpretat per la cobla Maricel. Als voltants molt  públic, acompanyants de les colles, vilatans i turistes,  que no s'han volgut perdre l'espectacle de la sardana esportiva.
                 Imatge: Felip Vallejo 
La competició s'ha inciat amb la sardana revessa  seguida  de 4 sardanes de lluïment en la que s'han intercalat els campionats infantil i juvenil, juntament amb les colles en competició lliure.

El campionat infantil ha estat dominat pels Petits Tarragona Dansa en les dues sardanes. Seguit dels lleidatans de Guspira i tancant la classificació Petits Galzeran de Rubí.
En canvi, el juvenil ha estat molt més disputat en les dues sardanes. Molta igualat en les dues primeres posicions on s'han intercambiat el lideratge els barcelonins de Xàldiga  i els sabadellencs de Cabirols.
En les seguents llocs de la taula   tampoc  s'ha marcat cap tendencia on les colles han variant les posicions en cada sardana.
El punt àlgid de la festa ha estat quan els gegants acompanyats per les gralles i el drac amb els seus timbalers han entrat al mig de les rotllanes concèntriques formades per ballar tots junts la sardana de Germanor. La peça escollida ha  estat Blanca Espurna de Jordi Paulí, estrenada l’any 1997 a la vila i dedicada a les colles sardanistes sitgetanes.
L'entrega de premis ha estat presidida per l'alcalde de Sitges, el senyor Miquel Forns.

CAMPIONAT NACIONAL INFANTIL
LLOC
COLLA
POBLACIÓ
PUNTS
1
Petits Tarragona Dansa
Tarragona
6
2
Guspira
Lleida
12
3
Petits Galzeran
Rubí
19

CAMPIONAT NACIONAL JUVENIL1
Xàldiga
Barcelona
9
2
Cabirols
Sabadell
10
3
Antaviana Jove
Tordera
23
4
Somni
Lleida
25
5
Joves Dansaires
El Vendrell
29
6
Montgrí 2000
Torroella de M,
30

  COMPETICIÓ LLIURE

ALEVINS
.
1
Trapelles
Sabadell
8
.
2
Trèvol
Vic
17
.
3
Xerinola
Tarragona
25
.
4
Petits Amunt i Crits
Terrassa
29
.
5
Quitxalla de Galzeran
Rubí
37
.
6
Petits Vilanovins
Vilanova i la G,
42
.
7
Petits Dansaires
El Vendrell
47
.
8
Xamosa
Barcelona
48

INFANTILS
.
1
Geltrunenca
Vilanova i la G.
6

JUVENILS
1
Brots del Cim
Berga
6

VETERANS
1
Toc de dansa
Tarregona
6
2
Dansaires de Maig
Barcelona
13
3
La Lira Vendrellenca
El Vendrell
17
4
Continuïtat
Terrassa
24
5
Penedès
El Vendrell
30

GRANS
1
Mare Nostrum
Barcelona
9
1
Tarragona Dansa
Tarragona
9
3
Maig
Barcelona
18
4
Galzeran
Rubí
25
5
Mirant al Cel
Sabadell
29
6
Dintre el Bosc
Manresa
38
7
Amunt i Crits
Terrassa
40
-------------------------------------------------------------------------------------

23 de setembre de 2012
Barcelona, 4ª Jornada del Campionat de Catalunya de colles grans


Felip Vallejo                                                                                                                                                                    Imatge: Felip Vallejo

Amb un Pla de la Seu ple de gent i una barreja d'ambients, de Festa Major i turístic, a les 11 del matí començava "el concurs de Barcelona", organitzat per les colles de la ciutat. Sense dubte, el millor aparador de la sardanaesportiva, amb 35 colles participants, tot un reconeixement a una trajectòria de 62 anys de  concurs sense interrupció.

 
El concurs s’ha desenvolupat d’una manera àgil amb una presentació molt acurada i, comptant amb la diversitat de públic present, la narració es traduïa al castellà i anglès. La part musical ha anat a càrrec de la cobla La Bisbal Jove, una formació en alça amb un bon nivell  interpretatiu.
La competició, amb una organització complexa, s’ha resolt amb 4 sardanes de lluïment. Això ha propiciat que un grup de jurat hagi valorat a 13 colles veteranes a la vegada. La Sardana de Germanor ha tancat la part competitiva amb l’estrena de la sardana Colla Horitzó d’Alfred Abad i ha donat pas a una proposta innovadora, l’actuació del grup de música pop Macedònia, que presentava la cançó Balla inspirada en una història d’amor entre dos joves  sardanistes.
I amb aquest ambient festiu, s’han fet públiques les classificacions i ha començat l’entrega de premis.

CLASSIFICACIONS GENERALS DEL CONCURS

CAMPIONAT DE CATALUNYA -  CAT. GRAN
LLOC
COLLA
POBLACIÓ
PUNTS
1
VIOLETES DEL BOSC
Barcelona
12
2
MARE NOSTRUM
Barcelona
15.5
3
MAIG
Barcelona
26.5
4
MIRANT AL CEL
Sabadell
45.5
5
ENCÍS
Manlleu
49.5
6
MANS AMIGUES
Cassà de la Selva
52
7
RIALLERA
Vic
64
8
DOLÇ INFERN
Lleida
70

COMPETICIÓ LLIURE
ALEVINS
.
1
Trapelles
Sabadell
11
.
2
Terrabastall
Sant Vicenç dels H.
14
.
3
Xamosa
Barcelona
15
.
4
Petits Laietans
Barcelona
24
.
5
Petits Amunt i Crits
Terrassa
30
.
6
Mainada Flor de Fajol
Olot
36
.
7
Els Gínjols
Folgueroles
42
.
INFANTILS
.
1
Geltrunenca
Vilanova i la Geltrú
6
.
JUVENILS
.
1
Xàldiga
Barcelona
6
.
2
Cabirols
Sabadell
13
.
3
Antaviana Jove
Tordera
18
GRANS
1
Laietans
Barcelona
6
2
Els Llitons
Folgueroles
14
3
Amunt i Crits
Terrassa
16
VETERANS
1
Roques Blaves
Esparreguera
10
2
Sabadell
Sabadell
15
3
Joventut sardanista
Puig-reig
19
4
Ressò
Sabadell
20
5
Arrels de Dintre el Bosc
Manresa
37
6
Trenc d'Alba
Girona
39
7
L'Estelada
Vic
46
8
Entre Boires
Vic
50
9
Dansaires de Maig
Barcelona
55
10
Sempre Laietans
Barcelona
56
11
Núria
Manlleu
62
12
Continuïtat
Terrassa
64
13
Encara Hi Som
Vilanova i la Geltrú
73


Sardana Revessa
Autor
Daniel Gasulla
Tiratge
resolta per: Dolç Infern
Títol
Quina Monada !!!
16 x 80Cervera, 8ena Jornada del Campionat de la Terra Ferma

Marc Rovira
Responsable de comunicació
Federació Sardanista de les Comarques de Lleida

www.sardalleida.org


                                                                                                                                                                        Imatge: Teresa
Cervera ha celebrat aquest diumenge el 51 concurs de colles sardanistes de la població, emmarcat en el 38è Campionat de Sardanes de la Terra Ferma. Amb l’absència de la colla Dolç Infern de Lleida, del Grup Sardanista Montserrat, la colla Xalem de Bellvís ha encapçalat la classificació, seguida de la Verge del Miracle de Balaguer. Els de la Noguera són doncs, els nous líders provisionals de la classificació general, seguits de les dues formacions de Lleida, la Dolç Infern i la Somni. En la competició d’aquest diumenge, en la festa major de la capital de la Segarra, la tercera posició ha estat per la Somni, la quarta pels locals Jovencells, i la cinquena i la sisena per la Sol Ixent de VIlanvoa de Bellpuig i la Brut Natura de Borges Blanques, respettivament.

En la categoria infantil, la Guspira ha tornat a superar els Demà Jovencells de Cervera, mentre que en la categoria aleví, l’Escarlata i els Dimoniets s’han imposat també a la colla local Esclat de Joventut. punts lliures. Només la colla Guspira ha participat en l’apartat de punts lliures.

Pel que fa a la revessa, només les colles de Cervera han estat capaces de descifrar el tiratge de la peça que ha interpretat la Cobla Jovenívola d’Agramunt.

El 51è Concurs de colles sardanistes de Cervera ha coincidit amb el 55è aniversari de la colla sardanista Jovencells de Cervera, que balla sardanes ininterrumpudament des del 1957, quan es va estrenar precisament per la Festa Major d’aquell any.
______________________________________________________________________


16 de setembre de 2012
Tarragona, 3ª Jornada del Campionat de Catalunya de colles grans

Enric Capdevila

Avui que les colles del meu grup no han ballat, m’atreveixo a comentar el que m’ha semblat el concurs de Tarragona vist des de fora com un espectador més, sense por de ser partidista.
He arribat una mica just al concurs, tot estava a punt per començar el galop. La primera sorpresa ha sigut que enlloc de ballar com l’any passat al costat del passeig on la vorera és ampla i hi ha uns bars amb terrassa que podien fer més agradable l’estada dels espectadors,   m’he trobat les colles preparades  al costat mar. Segurament per que han posat més terrasses i no han volgut col·laborar fent-les més petites i deixar espai per les colles. El públic estava assegut als bancs de pedra que hi ha a una distància aproximadament d’un metro de l’aigua del port de Tarragona fent difícil i inclús perillós el poder desplaçar-se per aquest lloc per veure ballar les colles. A la resta del recinte no hi havia ni una sola cadira. 
Pel que fa a la cobla, com ja estem acostumats en aquest concurs (i a molts d’altres), una mica fluixeta. Això si, crec que bastant millor que en la edició anterior. També estic segur que els organitzadors ho han fet com sempre, amb molta empenta i el millor que poden. Ja sabem que tot es pot millorar, però sempre s’ha d’anar aprenent d’errors anteriors. Per tant, estic segur que el proper concurs  ja no es cometran els mateixos errors d’enguany, però segurament en sorgiran d’altres que per imprevistos es resoldran en aquell  moment de manera que possiblement la solució no agradi a tothom.

                                 Imatge: Felip Vallejo
Un dels problemes endèmics no només d’aquest concurs, si no de molts d’altres, és la megafonia. Hem de tenir en compte que les colles i el públic assistent han de poder escoltar totes les indicacions que se’ls dóna  amb una nitidesa i volum que permetin ser escoltades des de qualsevol punt del recinte on es balla i encara uns metres més enllà. Doncs tots sabem que hi ha colles que l’escalfament el fan una mica retirades i poden no sentir-les. Si salvem aquest escull, ja seria una gran millora pel concurs.

El recinte on s’ha ballat s’ha de reconèixer que és una mica just ja que en alguna de les sardanes, hi ha hagut colles que, fins i tot, han ballat per darrere la cobla. Aquesta situació  no oferia igualtat de condicions per a totes al moment d’escoltar la música. Per altra banda el jurat ho ha tingut molt difícil ja que pràcticament no han pogut comparar algunes de les colles participants amb les altres per què  l’espai  era molt reduït i per la col·locació de les colles, que, a més de ballar com he dit abans darrere la cobla, tenien la taula dels delegats del concurs (territorial i campionat) i la dels trofeus al bell mig del recinte, cosa que encara dificultava més la seva tasca.
De tota manera, estic segur que els amics del Casal Tarragoní, organitzadors del concurs, ho fan amb tota la il·lusió del món, el millor que saben i amb gran esforç per part seva, cosa que ningú posa en dubte.
Després de molts anys de ballar en els concursos i de fer-ho en llocs molt diferents, alguns de millors i altres de pitjors, m’agradaria que els concursos que com aquest queden una mica allunyats del centre de la ciutat on per festa major hi ha molta mévs animació, l’organitzador lluités amb els estaments per tal de que el concurs es pogués fer en alguna plaça cèntrica on de ben segur hi tindríem molt més públic “no sardanista” que realment és el que interessa que ens conegui. Nosaltres ja ens coneixem prou.
CLASSIFICACIONS  GENERALS  DEL  CONCURS
CAMPIONAT DE CATALUNYA
LLOC
COLLA
POBLACIÓ
PUNTS
1
MARE NOSTRUM
Barcelona
13
2
VIOLETES DEL BOSC
Barcelona
14
3
TARRAGONA DANSA
Tarragona
28
4
ENCÍS
Manlleu
40
5
MANS AMIGUES
Cassà de la Selva
47
5
MIRANT AL CEL
Sabadell
47
7
DOLÇ INFERN
Lleida
67
8
BLANCA ESPURNA
Sitges
72

CAMPIONAT TERRITORIAL

ALEVINS
1
XERINOLA
Tarragona
9
2
PETITS DANSAIRES
El Vendrell
21
INFANTILS
1
PETITS TARRAGONA DANSA
Tarragona
6
JUVENILS
1
JOVES DANSAIRES
El Vendrell
8
GRANS
1
TARRAGONA DANSA
Tarragona
6
2
DANSAIRES DEL PENEDÈS
El Vendrell
12
VETERANS
1
TOC DE DANSA
Tarragona
6
2
PENEDÈS
El Vendrell
20
3
LA MERCÈ
Tarragona
35

COMPETICIÓ LLIURE
ALEVINS
1
TRAPELLES
Sabadell
9
2
PETITS VILANOVINS
Vilanova i la G.
21
INFANTILS
1
GELTRUNENCA
Vilanova i la G.
12
JUVENILS
1
CABIROLS
Sabadell
10
VETERANS
1
RESSÒ
Sabadell
17
2
LA LIRA VENDRELLENCA
El Vendrell
20
3
ENCARA HI SOM
Vilanova i la G.
29


www.uniodecolles.cat

__________________________________________________________________________________________________________


11 de setembre de 2012

LLORET ACULL PER LA DIADA LA 3ª JORNADA DEL CAMPIONAT DE VETERANS I LA 8ena DEL CAMPIONAT GIRONÍ

Un any més Lloret dedicà la tarda de La Diada al ja tradicional concurs de colles que enguany ha arribat a la 43ena edició. Malgrat la coincidència en horari amb la manifestació convocada a Barcelona, ha aconseguit aplegar a 16 colles a la plaça Pere Torrent, només quatre menys que en l'edició anterior.
En el campionat de veterans, la tarragonina Toc de Dansa ha aconseguit el primer lloc en les dues sardanes de competició, fet que la posiciona al capdavant de la classificació general, seguit de la Sabadell, a només 1 punt. Les dues classificacions foren iguals en les dues sardanes també per la resta de colles. Així, la Sabadell assolia el 2on lloc, Ressò el tercer i Roques Blaves el quart.
Màxima espectació doncs, a falta de 2 concursos per la finalització del campionat.
Pel que fa al Territorial Gironí, amb l'absència de les seves rivals directes, la colla Mans Amigues guanyà comodament en categoria gran, seguida de la seva filial Celistia. En la resta de categories, Il.lusions, Aires gironins i Estel de Gavarres completaren el palmarés.

_________________________________________________________________________________________8 i 9 de setembre de 2012

DOBLE JORNADA AL CAMPIONAT DE LA TERRA FERMA

Un altre cap de setmana amb dos concursos a la demarcació lleidatana. Dissabte va ser el torn de Vilanova de Bellpuig i diumenge el campionat es traslladà a Tàrrega, corresponents a la 6ena i 7ena jornades del Campionat de la Terra Ferma respectivament.
En la categoria absoluta, la lleidatana Dolç Infern ha guanyat en lluïment els dos concursos, consolidant-se en la primera posició de la classificació general, seguida d'Estol-Espígol, que encara no aconseguit superar-la en cap concurs.
En Punts Lliures, la supremacia de l'Estol-Espígol s'ha vist trencada per la victoria a Vilanova de la Dolç Infern. A Tàrrega però, l'Estol tornà a guanyar en aquesta modalitat.

Informació extreta de www.sardalleida.org
        Concurs a Vilanova de Bellpuig / Imatge: Marc Rovira_________________________________________________________________________________
1 i 2 de setembre
Segon cap de setmana de la temporada amb 3 concursos en el calendari.

Encamp, concurs de competició lliure
1 de setembre  a 3/4 de 6 de la tarda

Felip Vallejo

Colla Galzeran, guanyadora en categoria absoluta / Imatge:Amunt i Crits

La  bona feina de la Junta de La Grandalla ha fet possible un cap de setmana multitudinari del 25è Aplec de la Sardana, que ha començat   amb la  19ena edició del concurs de colles.
Aquest, començà puntualment amb l'entrada a la plaça dels Arinsols de les 17 colles participants. Seguidament, en Josep Mª Clavé, presentador del concurs, ens convidava a un minut de silenci en record del company i amic Xavier Ferrer, del Grup Maig, que ens va deixar el passat 28 d'agost.
Des d'aquí m'uneixo al condol a la família i a tot al Grup Sardanista, en especial a la colla Dansaires de Maig, de la que n'era capdancer. 
                                                                                  Imatge: Amunt i Crits
El concurs continuà de forma àgil i finalitzà amb una gran sardana de germanor que arribava a tots els racons de la plaça.
La cobla La flama de Farners, finalitzà la seva actuació amb unes sardanes per tothom, que tornaren a omplir la plaça de balladors.
Finalment arribaren les classificacions on els terrassencs Petits Amunt i Crits, en alevins, la Petits Galzeran, en infantils, i Galzeran, en grans, totes dues de Rubí, configuraren el podi de guanyadors del concurs.

                                                                                      Imatge: Felip Vallejo
Al vespre els actes continuaren amb el tradicional sopar en el decurs del qual s'otorga la Grandalla d'argent, guardó que serveix per homenatjar a una personalitat que s'ha distingit per la seva tasca en l'àmbit sardanista ja sigui a nivell local o internacional. En aquesta ocasió la distinció va recaure en l'Esther Paris, d'Encamp. Seguidament es donà pas a una ballada de sardanes al mateix recinte amb la cobla La Flama de Farners, que estrenà la sardana A les noies d'Encamp, de Sigfrid Galbany.
Diumenge, l’Aplec, en la seva 25ena edició,  tancava aquest cap de setmana dedicat a la sardana i la cobla amb l’afluència de centenars de sardanistes vinguts d'arreu del país i de Catalunya al llarg dels dos dies. Les cobles La Flama de Farners i Principal del Llobregat,  van interpretar la vintena de sardanes programades en aquesta edició.    

LES CLASSIFICACIONS

ALEVINS
LLOC
COLLA
LOCALITAT
PUNTS
1
PETITS AMUNT I CRITS
Terrassa
8
2
QUITXALLA GALZERAN
Rubí
10

INFANTILS
LLOC
COLLA
LOCALITAT
PUNTS
1
PETITS GALZERAN
Rubí
6
2
LA GRANDALLA
Encamp
12

GRANS
LLOC
COLLA
LOCALITAT
PUNTS
1
GALZERAN
Rubí
6
2
JUVENTUT SARDANISTA
Puigreig
25
2
INTERNACIONAL
Barcelona
25
4
BLANCA ESPURNA
Sitges
26
5
IRIS
Ceret
33
6
DINTRE EL BOSC
Manresa
38
7
AMUNT I CRITS
Terrassa
42
8
DANSAIRES DE MAIG
Barcelona
43
9
CONTINUÏTAT
Terrassa
50
10
LA LIRA VENDRELLENCA
El Vendrell
59
11
ENCARA HI SOM
Vilanova i la G.
64
12
FONTS  DE VALLDANS
Ponts
65
-
LLEVANTINA
Canet del R.
-


Olot, 7ena Jornada del Campionat Gironí
1 de setembre a les 10 de la nit

A la nit, començava la 7ena Jornada del Campionat Gironí. 22 colles ompliren la plaça de braus, un clàssic d'aquesta demarcació que ha arribat a la 72ena edició.
Destaca el triomf dels Cassanencs Mans Amigues, en la categoria absoluta, que els consolida al cap de la classificació. Il.lusions, Estel de les Gavarres, Montgrí 2000 i Aires gironins van completar el palmarés del concurs.

                                                                                                         Imatge: sardanistes-gironins.com
LES CLASSIFICACIONS

ALEVINS

LLOC
COLLA
LOCALITAT
PUNTS
1
IL.LUSIONS
Cassà de la Selva
7.5
2
NINS
Banyoles
11.5
3
MAINADA FLOR DE FAJOL
Olot
20.5
4
BELLUGUETS
Figueres
25
5
MONTGRÍ MINI
Torroella de M.
26

INFANTILS
LLOC
COLLA
LOCALITAT
PUNTS
1
ESTEL DE LES GAVARRES
Cassà de la Selva
6
2
MEDITERRÀNIA JOVE
Figueres
12

 JUVENILS LLOC
COLLA
LOCALITAT
PUNTS
1
MONTGRÍ 2000
Torroella de M.
6

GRANS

LLOC
COLLA
LOCALITAT
PUNTS
1
MANS AMIGUES
Cassà de la S.
6.5
2
CLAROR DE GOGES
Banyoles
11.5
3
ROMANÍ
Figueres
21
4
CONTINUÏTAT
Torroella de M.
22
5
BANYOLES
Banyoles
32
6
CORS JOVES
Olot
35
7
CELISTÍA
Cassà de la S.
43
8
DOLÇA GARROTXA
Olot

VETERANS
LLOC
COLLA
LOCALITAT
PUNTS
1
AIRES GIRONINS
Girona
6
2
TORROELLA
Torroella de M.
12
3
AMICS DANSAIRES
Cassà de la S. 
22
4
NÚRIA
Vic
23
5
EXHORTACIÓ
Banyoles
29.5
6
ENTRE BOIRES
Vic
32.5

www.sardanistes-gironins.com


Les Borges Blanques, 5ena Jornada del Campionat de la Terra Ferma
2 de setembre

Marc Rovira
Responsable de comunicació
Federació Sardanista de les Comarques de Lleida

www.sardalleida.org


La colla Dolç Infern de Lleida es torna a imposar a les Borges Blanques

La Sol Ixent de Vilanova de Bellpuig aconsegueix la segona posició en la categoria de punts lliures

                                                                                                                                          Imatge: Marc Rovira

Les Borges Blanques han acollit aquest diumenge al migdia el cinquè concurs del Campionat de Sardanes de la Terra Ferma, i un cop més, la coll Dolç Infern de Lleida ha tornat a demostrar la seva hegemonia, guanyant en la categoria abosulta i també la de punts lliures, i descobrint la sardana revessa. Un total de vuit colles s’han aplegat en aquesta competició, entre elles, la Bell Esplai de Valls, que tot i no puntuar per al campionat, s’ha endut la segona posició. La Verge del Miracle de Balaguer i la Sol Ixent de Vilanova, que s’estrenava aquesta temporada, han quedat en tercera i quarta posicio, mentre que la resta de la classificació l’han completat, per aquest ordre, la Brut Natura de Borges, la Somni de Lleida, la Ferma de Ponent de Bellpuig i els Jovencells de Cervera. Així, la Dolç Infern continua liderant la classificació provisional que es pot consultar a www.sardalleida.org.
En la categoria de punts lliures, la Dolç Infern s’ha endut la primera posició, mentre que la Sol Ixent ha quedat segona, seguida de la Brut Natura i la Somni. En les categoria alevina, l’Escarlata s’ha imposat als Dimoniets, totes dues colles de Lleida, i en la categoria Infantil, la Guspira, també de Lleida, ha estat superior segons el jurat, a la Demà Jovencells de Cervera.

La propera cita per als sardanistes de Ponent és dissabte vinent a Vilanova de Bellpuig.

LES CLASSIFICACIONS
ALEVINS

LLOC
COLLA
LOCALITAT
PUNTS
1
ESCARLATA
Lleida
3
2
DIMONIETS
Lleida
6

INFANTILS
LLOC
COLLA
LOCALITAT
PUNTS
1
GUSPIRA
Lleida
3
2
DEMÀ JUVENCELLS
Cervera
6

GRANSLLOC
COLLA
LOCALITAT
PUNTS
1
DOLÇ INFERN
Lleida
6
2
BELL ESPLAI
Valls
12
3
VERGE DEL MIRACLE
Balaguer
18
4
SOL IXENT
Vilanova de B.
25
5
BRUT NATURA
Les Borges B.
32
6
SOMNI
Lleida
33
7
FERMA DE PONENT
Bellpuig
42
8
JOVENCELLS
Cervera
45

Dades facilitades per l'Acstell
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


25 d'agost de 2012
Juneda, 4ª Jornada del Campionat de la Terra Ferma


Marc Rovira
Responsable de comunicació
Federació Sardanista de les Comarques de Lleida
www.sardalleida.org

 
LES  COLLES  DOLÇ  INFERN  I  ESTOL-ESPÍGOL  CONFIRMEN  EL  LIDERATGE  A JUNEDA

Set colles s’han enfrontat aquest dissabte en el quart concurs del Campionat de la Terra Ferma

                                                                           imatge: Marc Rovira
El Campionat de Sardanes de la Terra Ferma s’ha reprès aquest cap de setmana a Juneda, en el quart concurs de la competició. En total, en la categoria d’adults, hi han participat set colles, entre les quals ha destacat l’actuació de les dues colles que dominen el campionat: la Dolç Infern de Lleida i l’Estol-Espígol de Juneda. Així, mentre els sardanistes de la Dolç Infern s’han emportat la millor puntuació de les sardanes de lluïment, seguits dels d’Agramunt, la Verge del Miracle de Balaguer, la Font de Valldans de Pons, la Somni de LLeida, la Brut Natura de les Borges Blanques i la Ferma de Ponent de Bellpuig.
En canvi, en la categoria de punts lliures, l’Estol-Espígol s’ha tornat a imposar, seguint la tònica general, a les tres colles que hi han participat (la brut Natura i la Dolç Infern). El tema interpretat per la colla Vents de Riella ha estat ‘Sota el mas ventós’, de Jaume Bonaterra.
En les categories alevins i infantils, en aquest concurs hi ha participat diferents colles del Grup Sardanista Montesrrat. Així l’Escarlata s’ha imposat als Dimoniets en els alevins, mentre que la Guspira ha estat l’única colla d’infantils que s’ha desplaçat a  Juneda, amb una demostració de punts lliures inclosa.
Amb aquest quart concurs, es consolida l’hegemonia de la colla Dolç Infern i Estol-Espígol, que continuen en primera i segona posició respectivament a la classifciació provisional (que es podrà consultar a www.sardalleida.org), i que en canvi, s’intercanvien els llocs, en la categoria de punts lliures. 
                                                                                                     Colla Dolç Infern / Imatge: Marc Rovira 
Les properes cites pels sardanistes de Ponent seran, dissabte vinent a Encamp, en un concurs organitzat per l’ACSTELL però no puntuable pel campionat, i diumenge 2 de setembre a les Borges Blanques.  
((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
18 d'agost de 2012
Dos concursos a la demarcació de Girona han obert la segona tanda de concursos de la temporada, després de les vacances d'estiu.
Primer ha estat Llançà, a les 6 de la tarda a una acollidora plaça Major.
Hores més tard, a les 10, Roses  prenia el relleu, ja amb la fresca nocturna, per celebrar la 6ena Jornada  del Campionat d'aquesta demarcació.

Llançà, Concurs de competició lliure 
Amb més de 20 anys d'història, el concurs està emmarcat dins la tradicional Festa d’Estiu!, amb moltes activitats per a totes les edats del 17 al 19 d'agost.
Segons m'explica Susanna Pullina, presidenta de l'Agrupació Sardanista, el concurs gaudeix d'un gran suport dels vilatans.

Imatge: Colles Sardanistes de les Comarques Gironines


 CLASSIFICACIONS GENERALS

ALEVINS
LLOC
COLLA
POBLACIÓ
PUNTS
1
MAINADA FLOR DE FAJOL
Olot
6.5
2
BELLUGUETS
Figueres
11.5

INFANTILS
LLOC
COLLA
POBLACIÓ
PUNTS
1
MEDITERRÀNIA JOVE
Figueres
6

GRANS
LLOC
COLLA
POBLACIÓ
PUNTS
1
MANS AMIGUES
Cassà de la Selva
6
2
CORS JOVES
Olot
12
3
LLANÇÀ 2012
18

 VETERANS
LLOC
COLLA
POBLACIÓ
PUNTS
1
ALBERA DANSA
Villalongue del M
6
2
TRENC D’ALBA
Girona
14
3
CIRERES
Ceret
16
4
TRAMUNTANA
Figueres
24
www.sardanistes-gironins.com


 Roses, 6ena Jornada del Campionat de Girona


Amb aquest concurs es repren el Campionat de les Comarques Gironines, després de les vacanes.
Es celebra tradicionalment el primer dissabte després de la Festa Major. La Principal d'Olot ha estat la cobla encarregada d'interpretar les sardanes que han ballat les 15 colles participants. 


CLASSIFICACIONS GENERALS
LLOC
COLLA
LOCALITAT
PUNTS
ALEVINS
1
Nins
Banyoles
6
2
Mainada Flor de Fajol
Olot
12
3
Belluguets
Figueres
17
INFANTILS
1
Mediterrànea Jove
Figueres
6
VETERANS
1
Aires Gironins
Girona
6
2
Albera Dansa
Villalongue del M.
14
3
Amics Dansaires
Cassà de la Selva
16
4
Cireres
Ceret
24
5
Tramuntana
Figueres
30
GRANS
1
Mans Amigues
Cassà de la Selva
8
2
Claror de Goges
Banyoles
10
3
Cors Joves
Olot
19
4
Celístia
Cassà de la Selva
23
______________________________________________________________________________________________________________


21 de juliol de 2012
Ceret, 55è Festival de la Sardana

Àlex Coca
Colles Galzeran.  Rubí

Eren les 8 quan l'autocar arrencava cap a Ceret. Les 3 colles del grup ja haviem preparat tot, galop, rotllanes, etc. Un cop arribem a la localitat de destí, ens dirigim a la ballada que començava a les 10 del matí. Allà ens vam trobar amb varies de les colles que a la nit participarien al concurs, Maig, Violetes, Anxuveta... 
Una vegada acabada la ballada, el Sr. Vidalou digué unes paraules d'agraiment a les colles a l'Ajuntament, on l'acompanyava la vicepresidenta de la UCS, Nuri Escudé i de l'alcalde.

                                                          Imatge: Jan Rifé Basora
Després, les colles van marxar a dinar i preparar-se per la competició. Com ja és costum, els dansaires, començaren a les 20.15 la cercavila tot brindant al públic els seus galops de fantasia. El seguici acabà a les Arenes de Ceret on, a les 21.30, començava el concurs de colles sardanistes en sí.
Una trentena de colles van participar-hi. Entre tandes, el públic va poder gaudir d'uns ballets a càrrec de l'esbart Juventut de Perpinyà. Una vegada acabades les sardanes i els ballets, venia la sardana de germanor, una espectacle molt vistós ja que l'organització brindà unes lots a les colles per a que durant la sardana, amb la plaça de braus a les fosques, les encenguessin i poguessin així onejar-les gràcies a la interpretació.
                                                         Imatge: Pierre Vizentini
Arriba el moment més esperat de tots, el de les classificacions. En categoria de grans es va proclamar vencedora la colla Violetes del Bosc, en Veterans els Aires Gironins, Xàldiga en juvenils, Petits Galzeran en categoria Infantil i Xamosa en la categoria dels més petits, els alevins.
                                                          Imatge: Pierre Vizentini
                                                                                                                                                               Imatge: Joan Rifé Basora
A l'endemà, es va fer de nou una ballada on vàries colles van assistir.

Malauradament, no tot va anar com cada any. Degut a un incendi que començà a les 13h a la Jonquera, van tallar l'AP7 a l'alçada d'aquesta localitat. Van haver-hi colles que van haver de quedar-se a dormir una nit més a Ceret, interrumpent així  la rutina i obligacions que molta gent tenia a l'endemà. Finalment, totes les colles van arribar a casa seva sense patir cap mal. Malauradament no podem dir això de tothom. L'incendi ha cremat 14000Ha i ha provocat la mort de 4 persones. Des de la redacció fem arribar les nostres condolències a les famílies afectades. 
Fins aquí la crònica del concurs de Ceret. Esperem que no tinguem la presència del foc en cap  crònica més.

LES CLASSIFICACIONS

ALEVINS
PUNTS
POBLACIÓ
1
XAMOSA
10
Barcelona
2
TRÈVOL
14
Vic
3
PETITS LAIETANS
25
Barcelona
4
QUITXALLA DE GALZERAN
31
Rubí
5
PETITS CERETANS
38
Ceret
6
REBROLLS
48
Figueres

INFANTILS


1
PETITS GALZERAN
10
Rubí
2
CERETANA
12
Ceret

JUVENILS


1
XÀLDIGA
8
Barcelona

VETERANS


1
AIRES GIRONINS
10
Girona
2
ALBERA DANSA
19
Vilallonga dels M.
3
PINÇANS I CADERNERES
20

4
TRENC D'ALBA
40
Girona
5
ENTRE BOIRES
45
Vic
6
CEL ROGENT
54

7
SEMPRE LAIETANS
57
Barcelona
8
CIRERES
62
Ceret
9
MANRESA DANSA
64
Manresa
10
TRAMUNTANA
75
Figueres
11
XARAU
88
Cerdanyola del Vallès

GRANS


1
VIOLETES DEL BOSC
8
Barcelona
2
MAIG
17
Barcelona
3
TARRAGONA DANSA
31
Tarragona
4
ANXUVETA
34
Barcelona
5
GALZERAN
35
Rubí
6
MONTSENY
51
Vic
7
CERET 2012
53

8
IRIS CATALUNYA NORD
58
Ceret
9
LAIETANS
72
Barcelona
10
XIROIA
80
Barcelona

Sardana revessa
ALBERA DANSA
ANXUVETA
CEL ROGENT
LAIETANS
TRÈVOL
XIROIA
XÀLDIGA

///////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


21 de juliol de 2012
Vilanova i la Geltrú, 2a Jornada del Campionat Nacional de Veterans

Nit de dissabte de competició oficial i de celebració a Vilanova.
Segona jornada del Campionat Nacional en la categoria de Veterans i competició lliure amb 10 colles inscrites. Un total de 15 colles que han omplert la plaça Enric C. Ricart de la capital del Garraf.
L'entitat organitzadora, la Societat Dansaires Vilanovins, ha celebrat amb la trobada d'antics dansaires, el 40è aniversari de la fundació de la colla Petits Vilanovins, que ha tornat a la competició després de molts anys inactiva.

CAMPIONAT NACIONAL DE VETERANS
Núria Bosch

En el concurs de sardanes del campionat de Catalunya de categoria veterans celebrat a Vilanova i la Geltrú vaig constatar una cosa, l'alt nivell de les colles veteranes d'aquest any. Podríem dir que enlloc de dir-se veteranes són colles grans amb experiència. Anys enrere aquestes colles se les veia grans, amb molt bona voluntat però amb mancances a causa de l'edat. Ara no, són veterans joves i això fa que la competitivitat hagi augmentat. Les sardanes que es van tocar eren balladores, no gaire llargues i el temps va acompanyar. Es va veure les colles ballar amb ganes i interpretar el que la cobla tocava. Totes amb unes posicions de braços i  un saber estar molt dignes. Crec que el nivell d'aquest any és bo i hem de lluitar per mantenir- lo. Però no tot és bo. Totes les colles tenen una part més forta, la que es posa d'esquena al jurat i la que volen que vegin i unes parts més febles que sempre miren d'amagar. Doncs bé, alguna hagués hagut de mirar on estava el jurat i si a la colla se la canvia de lloc potser pensar que la posició de la colla també ha de canviar.
Pel que fa a les classificacions podem dir que l'últim lloc del Dansaires de Maig estava bastant clar tot i el seu nivell però hi ha diferència amb les altres 4 colles. A la primera sardana totes 4 colles estaven bastant igualades però com tots sabem quan tenim un "forat" intentem amagar-lo i hi havia dues colles que en tenien un força gran que veies si donaves la volta. A la segona sardana la colla Ressò va canviar la persona en qüestió i la rotllana va millorar força. Pel que fa a la colla Roques Blaves, que a la primera va ballar força bé, a la segona va fer una davallada important, potser per canvi de gent o per manca de fons.CLASSIFICACIONS GENERALS DEL CONCURS

CAMPIONAT NACIONAL
LLOC
COLLA
POBLACIÓ
PUNTS
1
ROQUES BLAVES
Esparreguera
12
1
TOC DE DANSA
Tarragona
12
3
SABADELL
Sabadell
15
4
RESSÒ
Sabadell
22
5
DANSAIRES DE MAIG
Barcelona
30

COMPETICIÓ LLIURE: ALEVINS
LLOC
COLLA
POBLACIÓ
PUNTS
1
TRAPELLES
Sabadell
6
2
PETITS VILANOVINS
Vilanova i la Geltrú
12

INFANTILS
LLOC
COLLA
POBLACIÓ
PUNTS
1
GELTRUNENCA
Vilanova i la Geltrú
6

JUVENILS
LLOC
COLLA
POBLACIÓ
PUNTS
1
CABIROLS
Sabadell
6

GRANS
LLOC
COLLA
POBLACIÓ
PUNTS
1
MIRANT AL CEL
Sabadell
6
2
BLANCA ESPURNA
Sitges
13
3
DANSAIRES DEL PENEDÈS
El Vendrell
17

VETERANS
LLOC
COLLA
POBLACIÓ
PUNTS
1
LA LIRA VENDRELLENCA
El Vendrell
7
2
ENCARA HI SOM
Vilanova i la Geltrú
11
3
PENEDÈS
El Vendrell
18Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada