diumenge, 22 d’abril del 2012

TELEVISIÓ DE CATALUNYA PRESENTA PER SANT JORDI EL DOCUMENTAL "LA SARDANA, DANSA NACIONAL DE CATALUNYA?"


Imatge: Quim Rutllant


"UNA RADIOGRAFIA CRUA DE LA SARDANA I EL SARDANISME"


QUIM RUTLLANT /  Responsable d’Amunt Produccions i ajudant de direcció del documental











Felip Vallejo
Sitges
Amb un títol que qüestiona un dels pilars del sardanisme,  les productores Zeba Produccions i Amunt Produccions ens presenten un treball, que segons  ens expliquen en la nota de premsa,  mostra la sardana des d’una mirada sense tòpics a través dels testimonis de balladors, músics, intel·lectuals i artistes. Cesc Gelabert, Roger Mas, Salvador Giner, Vicenç Villatoro, Francesc Ribera Titot, Lluís Cabrera, Miquel Calçada, Oriol Junqueras, Salvador Brotons o Antoni Ros Marbà, són alguns dels protagonistes del documental.

Sobre el paper de les colles en el reportatge, Quim Rutllan, diu el següent:
¨En primer lloc es parla del món de la competició com a espai on hi ha tot el sector jove... Un dels eixos del documental és la Roser Vilaplana, una balladora de les Violetes que també va participar en l’espectacle “La Muntanya al teu voltant” de Cesc Gelabert... També entrevistem en Santi Ferrerfàbrega i en David Jané com a membres de la UCS i del sector de competició... I una de les primeres imatges del documental és el concurs de Vic de l’any passat...Hem comptat amb la participació, també, del grup Continuïtat del Montgrí, que, com a colla i com a esbart, ens ha ajudat a fer unes recreacions històriques i, alhora, ens han fet de models com a balladors..... Una de les colles que més presència hi té, és la que va fer l’espectacle d’en Cesc Gelabert, formada per membres de moltes colles d’arreu del país.¨
 
El vídeo promocional tampoc es queda sense polémica. En ell es mostra la reacció d'uns joves al escoltar una sardana en una discoteca.

                               









Abans de veure el documental no puc deixar de fer-me certes preguntes ...És un judici a la sardana? Aportarà elements nous que ens aixecaran la moral o ens farà definitivament tocar de peus a terra i desistir d'anomenar-la Dansa Nacional?

La Sardana, dansa nacional de Catalunya?” s’emetrà demà pel Canal 33 a les 10.05h del matí i a les 21:50h de la nit.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada